Bruggenbouwer. Dat is het woord dat als een rode draad doorheen de carrière van Ellen Onkelinx loopt. In alles wat ze doet, staat Ellen bekend voor haar grondige, hands on en positieve can do houding. Ze gelooft in het constructief overstijgen van conflicten en het vinden van oplossingen. Haar motto is niet voor niets “Voor elk probleem bestaat er een oplossing”. Daarnaast gelooft ze in de kracht van tegenstelling en de combinatie van hoofd en hart. Alleen door actief te luisteren naar de standpunten van anderen en empathisch te zijn, kan je je eigen positie scherpstellen en groeien.

“In sameness we connect, in difference we grow” (Virginia Satir)

sinds 2015

Bemiddelaar

Sinds 2015 is Ellen bemiddelaar in burgerlijke- en handelsgeschillen (opleiding bMediation en Harvard Law School). Ze is erkend door de Federale Bemiddelingscommissie.

2006-2016

Gedelegeerd Bestuurder VOFTP

Ellen Onkelinx was meer dan 10 jaar (2006-2016) de Gedelegeerd Bestuurder van de beroepsvereniging van Vlaamse film- en televisie producenten (VOFTP). VOFTP verdedigt de belangen van de Vlaamse onafhankelijke productiehuizen, met leden zoals Studio 100, de filistijnen, deMensen, Eyeworks/Warner Bros, Hotel Hungaria, Panenka, ded’s it, Lunanime, enz.

Ellen bouwde de beroepsvereniging uit tot een relevante speler in de audiovisuele wereld en onderhandelde nieuwe wetgeving, financieringsmechanismen, gemeenschappelijke standpunten en sectorakkoorden met o.m. (regionale, federale, Europese) overheden en parlementairen, publieke en private televisie-omroepen, kabeldistributeurs, telecom operatoren, banken, productiehuizen, overheidsinstellingen, belangenverenigingen, auteurs, uitvoerende kunstenaars, beheersvennootschappen, enz.. Ze werkte nauw samen met de VRT, Medialaan, SBS, Proximus, Telenet, Flanders Investment & Trade, PMV/Cultuurinvest, Motion Picture Association of America, SABAM, SACD/deAuteurs, Videohouse, Option Media, Flanders District of creativity enz.

Ze trad ook op als woordvoerder voor de audiovisuele producenten t.a.v. de pers en was lid van het overlegcomité van het Mediafonds en de Algemene Vergadering van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Ze werd regelmatig uitgenodigd om te spreken in het Federaal en Vlaams Parlement. Ze werd ook als expert gevraagd in het Europese, Nederlandse, Deense en Noorse Parlement, de Staten Generaal van de Media en voor ronde tafelgesprekken georganiseerd door onderzoeksinstellingen en de overheid.

Ellen was gastspreker bij de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit van Antwerpen (UA), lid van de Strategische adviesraden Media en Cultuur (SARC, adviesraden van de Vlaamse overheid) en (bestuurs-) lid van de Internationale verenigingen van Film en televisieproducenten (FIAPF & CEPI).

2005-2006

Manager Legal & Business Affairs Scope Invest

In de periode 2005 - 2006 werkte Ellen als Manager Legal & Business Affairs bij het filmfinancieringsbedrijf SCOPE INVEST, waar ze de brug maakte tussen de bedrijfswereld en de audiovisuele sector. Door middel van de Belgische tax shelter maatregel zocht en begeleidde ze bedrijven om in film te investeren tegen fiscaal gunstige voorwaarden en dit onder meer voor de films “l’Enfant” (gebroeders Dardenne), “Joyeux Noël” (Christian Carion) en “Buitenspel”(Jan Verheyen).

2004

Master in business management

In 2004 behaalde Ellen een Master in business management aan de European Media Business School. Tijdens deze opleiding werkte ze ook verschillende maanden bij de in London gevestigde sales agent CAPITOL FILMS.

2000-2004

Advocate bij Altius

Ellen startte haar loopbaan (2000 - 2004) als advocate bij het Brusselse advocatenkantoor ALTIUS, waar ze zich focuste op internationaal auteursrecht, media & entertainment, handels- en economisch recht, merkenrecht en algemeen verbintenissenrecht. Ze vertegenwoordigde cliënten als Canon, Microsoft, SBS, Twentieth Century Fox, EMI, Red Bull, Proximus, Jef Nys/Jommeke zowel in onderhandelingen als voor de rechtbank.

1994-2000

Master in de rechten en LL.M in intellectuele eigendomsrechten

Ellen studeerde rechten aan University College London (LL.M in intellectuele eigendom (1999- 2000)), de K.U.Leuven (Master of Laws (1994-1999)) en de Universiteit van Barcelona (Erasmus uitwisseling (1997-1998)).

2016-2017

Sabbatical & specialisaties in onderhandelen en bemiddelen

Embrace the uncertainty. Enjoy the beauty of becoming. When nothing is certain, anything is possible” (Mandy Hale).

Toen Ellen eind 2016 vertrok bij VOFTP, laste ze bewust een sabbatical in waarin ze wel nog ad hoc consultancy werk deed. Ze reisde veel, las boeken en beoefende sport, bracht meer tijd door met haar gezin en vrienden, zette zich in voor enkele non profit initiatieven en nam deel aan inspirerende netwerk reizen (72hoursreload).

Ellen volgde in deze periode ook verschillende opleidingen aan Harvard Law School: “Mediating Disputes” (2016), “Negotiation & Leadership” (2016) en “Negotiation Masterclass” (2017). Ze volgde ook opleidingen aan het Duitse Erich Pommer Institute: “The art of negotiation in the creative industries” (2017) en bij Finance is Fun “Finance for non-financials” (2017).

Sinds 2017

master the gap

In de zomer van 2017, richtte Ellen Onkelinx master the gap® op. master the gap® staat voor de kunst om partijen samen te brengen, hun verschillen te overwinnen, de kloof te dichten, het hart en het hoofd te combineren om zo tot beslissingen te komen waar alle partijen achter kunnen staan.

Ellen vindt dagelijks inspiratie bij haar 3 dynamische dochters (2007, 2008 en 2011). Ze houdt van avontuurlijke reizen en het ontdekken van andere culturen.

Zie LinkedIn pagina Ellen Onkelinx